Europese financieringsmarkt draait eerste helft 2017 op volle toeren

De financieringsmarkt in Europa heeft een uitermate productief halfjaar achter de rug. Investeerders maken van de lage rentestand gebruik om hun leningen tegen gunstige voorwaarden te herfinancieren. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau PwC. Na een ongekend actief eerste kwartaal was het tweede kwartaal minder extreem, maar nog steeds zeer productief.

'Het zou me verbazen als 2017 geen recordjaar wordt', zegt PwC-partner Ard Burgers in een toelichting. 'De Europese Centrale Bank heeft duidelijk te kennen gegeven dat de rente laag zal blijven; daarom verwachten we ook in de rest van het jaar veel activiteit, maar misschien wel wat minder dan in de eerste helft, ook omdat het derde kwartaal doorgaans rustiger is.'

In de eerste helft van het jaar telde PwC 133 transacties, met een totaal volume van €57,9 mrd. Dat is op beide fronten ongeveer het dubbele van dezelfde periode vorig jaar. 'Het eerste kwartaal was het drukste sinds wij de cijfers bijhouden', stelt Burgers. De gunstige omstandigheden voor het aantrekken van krediet werken volgens de adviseur als een katalysator, in een economisch klimaat dat al veel activiteit op het gebied van herfinancieringen en fusies en overnames stimuleert.

Ook de politiek speelt een rol. 'In het eerste kwartaal proefden we nog veel onzekerheid over de Nederlandse en Franse verkiezingen. Dat kwartje is duidelijk een kant opgevallen, en daardoor werd de motor verder aangejaagd', aldus Burgers. Hij beaamt dat marktpartijen toeslaan nu de omstandigheden gunstig zijn: 'Je weet nu wat je hebt. Als het klimaat minder wordt, nemen al die herfinancieringen enorm in aantal af.'

Het verbeteren van de leenvoorwaarden is nog steeds de belangrijkste bron van activiteit in de markt. Maar in het tweede kwartaal steeg het aandeel acquisitiegerelateerde financieringen van 30,6% van het totaal naar 39,1%. Herfinancieringen zijn goed voor 46,6%, en herkapitalisaties voor 12,8%.

Bij de door PwC geregistreerde acquisities worden steeds hogere zogeheten multiples betaald: 10,5 keer het brutobedrijfsresultaat (ebitda), de hoogste waarde sinds het begin van de financiële crisis. Dat is volgens Burgers een gevolg van de goede economische omstandigheden. De netto contante waarde van de toekomstige kasstromen valt onder zo'n gunstig gesternte nu eenmaal hoger uit.

De opmars van unitranche-financieringen zet zich duidelijk door. Deze bestaan uit één type lening, en worden doorgaans niet afgelost. Alternatieve financiers (niet-banken) nemen een groot deel van deze kredietverlening voor hun rekening, en stellen vaak minder eisen in de vorm van convenanten. Burgers verwacht dat de strengere richtlijnen voor kredietverlening door banken van de ECB de alternatieve partijen aan extra momentum zullen helpen.

In tijden van optimisme en toegenomen activiteit is het wachten op de eerste waarschuwingen voor een bubbel. Maar Burgers signaleert geen uitzonderlijk of onverantwoord gedrag. 'Iedereen wil uiteindelijk gewoon zijn geld terug', stelt de adviseur. Dat bedrijven en investeerders makkelijk aan geld kunnen komen, is een gevolg van stevige concurrentie onder kredietverstrekkers. Dat ziet hij als een gezonde ontwikkeling, en hij verwacht niet dat de ruime beschikbaarheid van geld tot een zorgelijke situatie heeft geleid.

'Een verkopende partij kan wel enorme multiples vragen, maar je moet nog steeds een koper zien te vinden', stelt Burgers. 'We moeten wel blijven opletten. Je gaat niet drie Big Macs opeten puur omdat je het kan betalen. Je zorgt misschien wel dat het eten dat je voor je hebt wat lekkerder is, maar je gaat niet meer nemen, gewoon, omdat het kan.'


U dient in te loggen om vacatures te plaatsen, kandidaten te beheren, of om gedetailleerd te zoeken naar beschikbare kandidaten.

Registreren