Klant krijgt geen rekening voor beleggingsonderzoek

Grote Nederlandse vermogensbeheerders gaan de kosten die zij vanaf volgend jaar moeten maken voor beleggingsonderzoek voor eigen rekening nemen. Zij berekenen deze last niet door aan hun klanten. Analisten denken dat de inkomsten uit research van banken en effectenhuizen flink zullen dalen.

Vermogensbeheerders moeten vanaf januari 2018 betalen voor de kosten van beleggingsresearch. Nu zitten de kosten van het onderzoek naar bedrijven, sectoren of de macro-economie vaak nog 'verstopt' in de transactiekosten die banken en effectenhuizen in rekening brengen. Om transparantie te bevorderen, worden onder de nieuwe Europese wetgeving Mifid II deze kosten van elkaar gescheiden.

Vermogensbeheerders voor een dilemma

Daardoor staan vermogensbeheerders voor een dilemma. Zij kunnen de kosten van de analistenrapporten - voor grotere spelers al snel enkele miljoenen euro's per jaar - doorberekenen aan hun klanten of de lasten voor eigen rekening nemen.

NN Investment Partners (NNIP, met €194 mrd onder beheer) kiest voor deze laatste optie. Onlangs deden twee andere grote Nederlandse vermogensbeheerders, Robeco (€148 mrd) en Kempen Capital Management (€47 mrd), dat ook. Actiam (€54,6 mrd) en pensioenbeleggers APG (€452 mrd) en MN (€123,5 mrd) moeten de knoop nog doorhakken.

Het Amerikaanse Vanguard, met een belegd vermogen van €3733 mrd een van 's werelds grootste vermogensbeheerders, maakte maandag bekend dat het de analistenrapporten zelf gaat betalen.

Doorrekenen van kosten onpraktisch

Zelf de kosten van beleggingsonderzoek dragen is volgens Jeroen Bos, hoofd aandelen bij NNIP, 'de enige weg voorwaarts. Het is het meest transparant.' Robeco en Kempen vinden het doorrekenen van kosten onpraktisch. Zo moeten alle klanten daar toestemming voor geven en mogen verschillende beleggingsteams de research niet met elkaar delen.

Positief aan de nieuwe regels vindt Bos dat de kosten van research duidelijker en beter vergelijkbaar worden. 'Het geeft ons ook de kans om de kosten te optimaliseren', zegt hij. 'We hebben intern een groot researchteam met analisten en portefeuillemanagers. Nu kunnen we nog beter zoeken naar de optimale verhouding tussen interne expertise en aanvulling op bepaalde gebieden met externe kennis.'

Minder aan externe research uitgeven?

Dat betekent volgens Bos 'niet noodzakelijkerwijs' dat NNIP minder geld aan externe research zal uitgeven. 'Het gaat er om dat je goed kijkt welke euro meer rendement genereert. Geef je die uit aan externe research, of neem je liever een extra interne analist of portfoliomanager aan?'

Banken en effectenhuizen vrezen dat de inkomstenstroom die beleggers hun kant op sturen de komende jaren zal slinken. Zij worden kritischer als ze de kosten van een analistenrapport direct in hun portemonnee voelen, is de gedachte. Analisten van Quinlan & Associates schatten de terugval in inkomsten de komende jaren op 30%.

Vrees van de effectenhuizen

Bos van NNIP denkt dat de vrees van de effectenhuizen terecht is, maar zoekt de oorzaak vooral in de toegenomen transparantie. 'Het is marktwerking', zegt hij. 'Banken en effectenhuizen gaan zo echt met elkaar concurreren, dus dalen de prijzen.' Dat merkt hij nu al. De tarieven die banken en brokers voor hun rapporten vragen zijn volgens Bos flink lager dan zes maanden geleden.

Daardoor staat het verdienmodel van Nederlandse effectenhuizen, die de afgelopen jaren al te lijden hadden onder scherp onderhandelende beleggers, verder onder druk. Rabobank stopte vorig jaar juni met aandelenresearch. De bank koopt deze dienst voortaan in bij het Franse effectenhuis Kepler Cheuvreux. Hoeveel Nederlandse banken voor hun analistenrapporten vragen is onduidelijk. ABN Amro zegt er bijvoorbeeld 'zo goed als uit te zijn', maar wil niets loslaten over de prijs.

U dient in te loggen om vacatures te plaatsen, kandidaten te beheren, of om gedetailleerd te zoeken naar beschikbare kandidaten.

Registreren